Що таке референси і навіщо вони потрібні

Що таке референси і навіщо вони потрібні

August 29, 2022

Що таке референси?


Референси — це об’єкти чи зображення, які дизайнер або митець обирає в процесі підготовки проекту та до яких звертатиметься під час його виконання.


В перекладі з англійської reference —  «посилання», «приклад» або «довідка». Тобто референси — це базові візуальні матеріали, які збирають і вивчають для створення нових ідей.


Що можна використовувати як референси?


Референсом у дизайні може бути будь-який візуальний образ — статичне зображення чи відео: сцена з серіалу, фотографія зоряної системи на телескоп, сторінка журналу чи вірш невідомого поета. Кожна картинка може бути джерелом натхнення, знань та ідей.


Крім того, референсами можуть бути реальні речі. Наприклад, для дизайнера одягу це можуть бути зразки матеріалів, а для інженера — механізми.


Навіщо потрібні референси?


Референси – допоміжний інструмент:


  • Це джерело інформації та фактичний матеріал. Референсами можуть бути зображення механізмів, інструментів чи предметів, про які сам автор проекту знає небагато. Тому вони потрібні, щоб детально розглянути будову та типові характеристики — наприклад, міміку дикої тварини чи анатомію професійного гімнаста. Крім того, за готовими зображеннями-референсами вивчають художні та технологічні прийоми, якими користувалися інші автори.
  • Це дані збору візуальних рішень. Пошук та аналіз референсів – це неодмінний підготовчий етап у проекті будь-якого обсягу – від ремонту в спальній кімнаті до створення бізнесу – конкурента Starbucks. З їхньою допомогою досліджують ринок та конкурентів. Наприклад, якщо перед графічним дизайнером стоїть завдання зробити фірмовий стиль для криптопроекту, важливо зібрати референси — айдентику не лише прямих конкурентів, а й стартапів, які працюють у суміжних сферах.
  • Це потрібно для того,  щоб якісно ставити завдання: наприклад, зрозуміти, як створити щось зовсім інше або, навпаки, аналогічне.
  • Це занурення у контекст. Завдяки референсам легко знайти для проекту систему координат і зрозуміти, якою має бути відповідь на запитання. Опрацювання прикладів і зразків знижує ризик зробити помилку: наприклад, не використовувати неонові кольори в дизайні програми translater. Крім того, референси вказують на тренди, те, як їх адаптують у різних проектах або які рішення у цій темі звичайні, а які нестандартні.
  • Це пояснення задуму та приоритетів. Референси потрібні для ефективної комунікації виконавця з замовником. Вони допомагають передати своє бачення кінцевого результату — домовитися та об’єднати уявлення замовника та виконавця про те, як має виглядати рішення. Так, роботу над проектами часто передує обговорення референсів: клієнт показує в картинках те, що йому подобається, а дизайнер — те, що може запропонувати він.
  • Це натхнення. Приклади чужих робіт, будь-які фотографії та картинки можуть підказати, як реалізовувати ідеї та якими прийомами користуватися.Завдяки референсам можна відкрити нові стилі малювання чи друкарські рішення, побачити цікаві світлові схеми чи надихнутися на сміливу роботу з кольорами.


Де застосовують референси?


Референси застосовують для будь-якої роботи, але насамперед вони потрібні там, де має бути візуальний результат.


У фотографії референсами можуть бути твори художників, скульптури чи роботи інших авторів.


У живописі та ілюстрації референси необхідні для малювання з натури.


У концепт-арті референси — це каркас: до них звертаються 2D- та 3D-художники, коли їм необхідно зобразити щось фантастичне, нереальне і при цьому характерне.


В архітектурі та дизайні інтер'єру за допомогою референсів визначають вектор роботи над майбутньою будівлею чи приміщенням, підбирають стиль.


У веб-дизайні та програмуванні референси допомагають знайти не тільки відповідну естетику, але й вигідні рішення для користувачів сайту або програми.


У дизайні одягу референси - це і зразки для прямого копіювання костюмів будь-якого століття або етносу, та натхнення для творчого цитування.


У брендингу та маркетинговому дизайні референси допомагають візуально відрізнятися від конкурентів або навпаки зробити дуже схожий вигляд товару.


Як працювати із референсами?


Найважливіше правило використовування референсів: їх не можна копіювати повністю. Це допоміжні зображення, і можна брати лише як основу у розвиток ідей, а чи не як остаточне рішення завдання.


Використовувати референси не означає красти чужу роботу. Це означає звертатися до існуючої інформації та перевтілювати її на свій лад.


Ось кілька порад щодо роботи з референсами:


  • Уважно вивчайте деталі зображень, композиції та акценти. Добре розуміння чужого візуального рішення - це ключ до творчого переосмислення, а не сліпого наслідування.
  • Шукайте помилки, щоб мимоволі не повторити їх.
  • Знаходьте референси не тільки в тій же області, в якій ви працюєте, а й у суміжних та навіть професійно далеких. Веб-дизайнер може звертатися до альбому з скульптури, ілюстратор — йти до ботанічного саду, а дизайнер інтерфейсів — розглядати схеми мерчандайзингу в супермаркетах.
  • Збирайте по кілька референсів на кожне завдання. Так ви зможете взяти деталі з кожного і таким чином скомпонувати власне візуальне рішення.
  • Збирайте референси в зручні тематичні колажі – мудборди. Це те, що перетворює набір «випадкових» картинок на струнку концепцію.


Методи досліджень для продуктових менеджерів

Методи досліджень для продуктових менеджерів

Уміння проводити дослідження - важлива навичка в роботі продакт менеджера. З їх допомогою можна перевірити гіпотезу про продукт, прийняти рішення про запуск нових функцій і краще зрозуміти потреби та проблеми користувачів. Ми склали добірку ключових методів дослідження, порівняли їх і описала ситуації, коли їх слід застосовувати.

Design
Джунглі веброзробки: як не заплутатися серед фронтенду і бекенду

Джунглі веброзробки: як не заплутатися серед фронтенду і бекенду

Чим займаються веброзробники, які сфери існують в професії та чим вони відрізняються одна від одної

Front End
Що потрібно пам’ятати при підготовці прототипу до розробки

Що потрібно пам’ятати при підготовці прототипу до розробки

Помилки, які часто допускають новачки, та способи їх уникнення

Design